29 Kasım 2012 Perşembe

DOGACLAMA OLMALI ANNELIK






Eminim ki butun yeni anneler bu yoldan gectiler. Ilk anne olunca, bir ne oldum delisi, en iyi anne benim havalari, herseyi ben bilirimler, kitaplari hatim indirmeler, doktorlarin soylediklerini birebir uygulayan, ya da elestiren gibi gibi sure gelen bir seruvenin icine hizlica akip ilerlemekle mesgul insanlar toplulugu olduk.

Kah agladik yorgun uykusuz, kolikli gecelerde, kah bir guluslerine dunyalari verdik. Ama adi ustunde hepimiz birer acemi yeni anneydik. Daha oncesi yoktu hayatimizin sanki. O an annelik uzerimize aniden ilistirildi ve kendimizden gectik. Daha dogmadan, cocuklarimiza anne karninda muzik dinleterek basladik annelige, dogmamis evlada yazilan mektuplar, baby shower partileri, anne-bebek dergilerindeki urunleri inceledik uzun uzun, hangi bebek arabasini alsak, hangi ana kucagi, hangi kuvet, hangi nevresim takimlari, seminerlere katildik, sonra kitaplara daldik derin derin icimize cektik herbir sayfayi, sanki hersey kitaplardaki gibi, olmasi gereken buymus gibi, kurallar, rutinler, ritueller icinde kaybolduk. Otomatik, sistematik, kurallarindan vazgecmeyen, direnen tavirlara girip, zaman zaman obsesif, panik atak annelere donusuverdik. Cocuk gelisimiyle ilgili tum kitapevlerinde bir kaynak patlamasi yasaniyor bu siralar. Bunlar yanlis bilgilerdir demiyorum. Fakat birinin kendince dogru oldugunu savundugu dusunce, diger kitapta tamamen karsit gorus olarak karsimiza cikiyor. Biri cocugu aglatarak uyutmayin, psikolojisi bozulur, yetersiz ve eksik hisseder diyor, oteki aglasa da yatir kaldir yapin diyor..peki biz ne yetistiriyoruz? Bizim cocugumuz, degerlimiz, ic sizimizi neden bu oyunun icine koyuyoruz? Robot yetistirmiyoruz ki! evet rutinler, ritueller olmali...uyku icin kim west methodu su ana kadar en cok hemfikir oldugum method oldu ve uygulamaya da basladim. Cocugum yipranmadi. Peki ben tracy hogg alip bir gozu donmusluk olarak uygulamaya koyulsaydim ne olacakti? Benim cocugumun psikolojisi bozulacak ve kendini yetersiz mi hissedecekti? Bu durum kafada baloncuklarla dolasmama neden olacak ve bitmez tukenmez gelgitlerde bulacaktim kendimi.

Peki neden bu fikirlerin ortasinda, oradan oraya gecis yapiyoruz deli danalar gibi. Birden dank etti, hani olur ya, yildizlar parlar dusunce baloncuklarinin icinde, bir isik yanar sana dogru. Tum aldigim kitaplari bir kenara koydum. Oh mis kus kadar hafifledigimi hissettim. Ic sesim bana en dogruyu sunacakti. Atesin de ihtiyaci olan buydu. 3 yil once Yoga ya basladiktan sonra, farkindalik artisiyla birlikte en onemli kazancim empati kurmak oldu. Cevremdeki herkese bu sekilde yaklastim. Sira Ates' e gelmisti. Minik cocuklarimiz icin sadece empati kurulmali, bir gun boyunca deneyin, kendinizi onun yerine koyun, hersey kolay bir sekilde rayina oturuyor. Biz zaten yetiskiniz, zaten o minik vucutlardan hep ondeyiz, nedir bu hirs? bu baska cocuk karsilastirmalari? birakalim egolari, disiplin takintilarini...benim cocugum kendine has, ozel bir cocuk, kimse olamaz, olmamali da! akista olalim sadece! onlara "lutfen" i ogretelim, "ozur dilerim" i, " tesekkur ederim" i...ben nasil olursam yansimam Ates de oyle olacak. Emir verirsem, o da bana emir verecek, kizarsam kizacak, gulersem gulecek..

Hadi artik rahat olalim. Paranoyak olmayalim. Mevlana' nin dedigi gibi "Gul dusunup, gulistan olalim" tek amacimiz mutlu cocuk yetistirmek olsun...ozguvenleri olsun...hersey bizim kontrolumuzle ilerlemeyecek, bir yere kadar cocugumuzu kontrol edecegiz, kendimizi bu hirsla helak etmeyelim. Isin ozu cok basit. Mutluysam o da mutlu olacak...kisacasi akistayim...dogaclama ilerliyorum ve rahat nefes aliyorum artik.

Sevgiler, isiklar ve daima Ates bocekleri:)

Muge



- Posted using BlogPress from my iPad

17 yorum:

  1. Ne güzel ifade etmişsiniz. Doğaçlama olmalı annelik; hep bir hamilelik haberi ve ardı arkası kesilmeyen kitaplar, bilgiler, söylentiler. Kısaca olması gerektiğine inanılan herşey...Hemen aklıma "anne" olan kardeşimle geçenlerde aramızda geçen diyalog geldi. Bana yeğenlerimini altını temizlememi böylelikle alışmam gerektiğini söyledi. Bende olunca düşünürüz gibisinden yanıtlar verdim. Benim de o zaman aklımda olan tek şey herşeyin doğaçlama gerçekleşeceğiydi. Ben inanıyorum ki Allah kişinin konumuna göre içgüdüsel olarak yapması gerektiği şeyleri sunuyor. Elbette bilgi edinmeme taraftarı değilim. Aynı zamanda bir çok farklı yerden bilgi edinerek, kendi "anne" karakterinin oluşturulması taraftarıyım. Bir de yazınızda demişsiniz ki "minik çocuklarımız için sadece empati kurulmalı" gerçekten bir bebeğe empati kurulabilmesi düşüncesi bana çok samimi geldi. İnsanlarla empati kurulması gerektiği inancında birisi olarak hiç bir bebeğe empati kurulması gerektiği düşüncesi aklıma gelmemişti. Bu güzel düşünce ve paylaşımınızdan ötürü teşekkür ediyorum... Yazılarınızın devamını dilerim...
    Gülşah Varol Osmanlı

    YanıtlaSil
  2. İçinden geldiği gib olmalı değil mi annelik katılıyorum hepsine


    bu arada bloğumda başlattığım anne çocuk etkinliği için mail adresine ihtiyacım var canım.

    bloğuma yorum olarak yazarsan sevinirim

    YanıtlaSil
  3. En güzeli bu, size hak veriyorum, mutlaka kitaplar okumalı, yararı mutlaka vardır ama insan en güzeli içinden geldiği,iç sesini dinlemektir, sevgi,anlamaya çalışma kendini bebeğin yerine koyma, sabırla en güzeli olur diyorum ben de:)kolay gelsin...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sadece annelikte değil, hayatın her alanında doğaçlama ilerlemek lazım sanırım. Biz ilk ek gıdaya geçtiğimizde sudan çıkmış balık gibi olmuştum:)Herşey için internette araştırma yapan, doktoru zırt pırt arayan, o sıra rahatsızlığım yüzünden oğlumun yemeklerini hazırlayan annnemi sıkboğaz eden bir tip olup çıkmıştım:) Neyse ki kısa sürdü, kendime güvenim geldi sanırım, temel yedirilmemesi gerekenleri öğrenince,şimdi kendi ürettiğim tarifleri bile yediriyorum, ben rahatım, kafam rahat, çevremdekiler rahat:)) Kendine güvenip, sakince doğançlama yapmak en güzeli:)

    YanıtlaSil
  5. Kitaplardan da öğrenilecek çok şey vardır. Ama tabi ki hepsini birebir kendi hayatımıza, kendi çocuğumuza uygulamak doğru gelmiyor bana da. Zaten istesek de birebir uygulayamayız okduğumuz kitapların çoğu yabancılar tarafından yazılmış. Onların kendi kültürlerine uygun çoğu yöntem. Tabi ki tamamen yararsız ve boş olduklarını söylemek de çok yanlış olur. Bize uyanı alacağız içlerinden ve dediğin gibi hırs yapmayacağız. Biz ne kadar rahat olursak bebeğimiz de o kadar rahat olacak. Ok yay gibi gergin bir annenin çocuğu yaydan fırlamaya hazır bir ok gibi olacaktır! Bu yüzden aynamız olarak görüp onları o aynaya hep gülümsemeliyiz ki aynı gülümsemeyi alabilelim..

    YanıtlaSil
  6. ağzına sağlık Ateş böceğinin annesi Müge:))malesef bizler gelişen teknolijiyle beraber herşeyi incik cincik eder olduk..Bazen çok bilmek iyi değil ben anne olunca onu öğrendim.Her kafadan ayrı çıkan sesler yetmezmiş gibi ,internetten öğrendiklerim,kitaplardan,forumlardan okuduklarım derken Pimpirikli bir anne olup çıktım..Öyleki beni gören doktor "İnternet annesi" derdi bana okadar çok şey sorardımki arka arkaya ..Neyse şu aralar iyiyim acemiliğimi atıyorum yava yavas..Annelik tamda dediğin gibi doğaçlama olmalı,fazla araştırmak,okumak,bu okuduklarının öğrendiklerinin hepsini bebkten beklemek yanlış...Ben çok yaptımda neyse atlattık..En güzeli bebeği ve kendini keşfedip olayı akışına ve annelik içgüdülerine bırakmak..

    YanıtlaSil
  7. ne güzel yorumlamışsın..Kitaplarda televizyonlarda verilen bilgiler bir yere kadar çocuklar tek tip değil ki hepsinde işe yarasın..her çocuk farklı her anne farklı..ne ekersen onu biçersin demişler..çocuğunuza nasıl davranırsanız geri dönüşü de öyle olur..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir yazı Mügecim:)Ben de kitapları ittim bir kenara ve vıdı vıdılardan çok bıktım,iç sesimi dinliyorum.O kitaptan,şu oyuncaktan vs.almayalım demiyorum ama önce sevgi.Empati konusunda sana katılıyorum,bir komşum hep'Çocuk yetiştirmede kendinden pay biç'der.Aklıma o sözü gelir her sıkıştığımda;ve gerçekten işe yarıyor.Ne istediğini ifade edemeyen bir yavruyu kalıplara sokmak bir işkence.Bizler konuştuğumuz halde anlaşılmadığımız zaman ne hale geliyoruz bir de o yavrucukları düşünelim.Anneler artık bıraksın hırsları,mutluluğa doğru güzel bir nesille,sevgiyle:)

    YanıtlaSil
  9. sanırım tüm anneler aynı yollardan geçiyor. ilk başta elden düşmeyen çocuk gelişim ve eğitim kitapları bir süre sonra anlamsızlaşıyor. ve en doğrusu doğal annelik sonucuna ulaşılıyor. çok güzel anlatmışsın, eline sağlık :))

    YanıtlaSil
  10. Gulsah varol, hosgeldin, iyiki geldin, daha cok paylasimlarda bulunacagiz, tesekkur ederim, sevgiler

    Bal yanagin hikayesi, aynen icimden geldigi gibi, bloguna detay yazisi yazmistim yorum olarak, sevgiler tesekkurler

    Bucurukveben, sabirla en guzeli olur gercekten, cok tesekkurler:)

    Cokoprensin annesi, kesinlikle sen rahat olunca cocuk rahat ve dedigin gibi kafalar rahat huzurrrr:) seygiyle

    Burcu A.; dedigine katiliyorum, nasil davraniyorsak cocugumuzda bize o karsiligi verecektir. Aynadaki yansimalarimiza iyi bakalim hep, mutlu edelim, sevgiyle

    Bir melegin gunlugu; ilk dogum yaptigim zamanki halimi anlatmissin, neyse ki, kisa surdu:) tesekkur ederim, annelik icguduleri bize herzaman dogruyu sunacaktir.

    Vanilins; ne ekersen onu bicersin, cok dogru, tesekkurler, sevgiler

    Tubanne, tubacim cok haklisin ne istedigini ifade edemeyen bir yavruyu kaliplara sokmak iskence, optum egeni seniiii, sevgiler:)

    Annekaleminden, cok tesekkur ederim, begenmene sevindim, opuldunuzzzzz, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Kitaplar yaşantı zenginliği katma adına ufkumuzu geniş tutma adına önemli bir yere sahiptir.Fakat her kitapta okunan metot ve yöntem bizim çocuğumuza uymayabiliyor.Önemli olan dediğin gibi çocuktan gelen sinyalleri doğru yorumlayıp onun için en doğrusunu annelik güdüsü ile bulabilmek.Çok okuyunca hakikaten hiçbirşeyi tama rayına oturtamıyosun arada farklı alanlara da yönelip iç sesimizin bizi götüreceği limanlarda çocuğumuza en güzel model olmak hakikaten çok mühim canımcım,kalemine sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. Baharcim, bu guzel yorumun icin tesekkur ederim. Dedigin cok dogru, cocugumuza en guzel model olmak cok muhim, robot yetistirmiyoruz ki..ama rutinler ritueller mutlaka olmali kanisindayim

    Sevgiyle isikla

    YanıtlaSil
  13. ne guzel bir farkinlalik kazanmissin, ! gerçektente dogru tespitler, aslinda çoçuga en onemli verebilicegimiz sey sevkat ve sevgidir canim :)

    YanıtlaSil
  14. Muge cok guzel bir paylasim yapmissin vede ne kadar guzel yapip kitaplari bir kenara birakip kendinle Ates arasinda ikinizden baskasini sokmamissin..Annelik hissedilerek, isteyerek, icten gelerek ve duyarak yapilir:) Tatli annleresiniz..cok hosuma gidiyor sizlerin paylasimlarini okumak..sevgiler diyor her ikinizide kucakliyorum.

    YanıtlaSil
  15. "Gulsah varol, hosgeldin, iyiki geldin, daha cok paylasimlarda bulunacagiz, tesekkur ederim, sevgiler"

    Hoşbuldum :) Umarım bu farklı bir alanda paylaşım içinde ve beklemede olacağım. Benden de sevgiler. :)

    YanıtlaSil
  16. Edacım, evet sefkat ve sevgı herseyın ılacı, sevgılerr:)

    Dostbahcesındenlezzetler, cok tesekkur ederım degerlı sozlerın ıcın, emınım bu yol bıze ıyı gelecek, sevgılerrr

    YanıtlaSil
  17. Edacım, evet sefkat ve sevgı herseyın ılacı, sevgılerr:)

    Dostbahcesındenlezzetler, cok tesekkur ederım degerlı sozlerın ıcın, emınım bu yol bıze ıyı gelecek, sevgılerrr

    YanıtlaSil