25 Ocak 2013 Cuma

ANNENİN MANİFESTOSU







Evden çıkarken turlu olumlamalarla kapımı kapattım, arabaya binerken yine aynı şekilde olumlamalara devam ettim...Ates bocegım buraya gelirken uyumus ve meydan bana kalmıs yabadabaduuu edasıyla kendimi " La Pain Quatidien" e attım...bahçeşehir akbatı şubesi:) belki reklam gibi oldu fakat hemen hemen hergün gittiğim bir mekandır. Huzurludur ki en önem verdiğim dinginliği orada yakalıyorum. Oturmusum ıssız sessiz bir köşeye, ilham perileri yanıbaşımda beni izliyor. O anda sadece dünyada ben ve kafamda büyük büyük baloncuklarla başbaşa kaldık.


Aslında hersey dogaçlama gıdıyorken, elim, dilim, belim her bir yanım Ateşe bulanmışken, annelik ruh hallerimle yani sonradan görme ilk acemi anneliğimle ilerlerken, ateş cok ama cok mutluyken. Daha ne isterimdi. Bu sıralar çalışmasamda olurdu. Henüz hazır değilimdi. Kıyamıyorumdu. Bu bir çift kara gözümü bırakamıyorumdu. Akışa teslim ol, ne olursa olsundu. Sanki öyle de oldu. Koyverdim birden. bir anne bir cocuga nasıl artılar kazandırırdı...kitapları kenara itip, doğaçlama yanım cevaplamalıydı.

ANNENİN MANİFESTOSU

1. Harika süper anne bütün gününü çocuguna adayan anne değildir. Cocugunu izleyen, onu tanıyan, onunla kaliteli zaman gecirebilen annedir.

2. İyi anne çocugu düştüğünde koşup hemen onu yerden kaldıran, agladığında hemen susturmaya calışan, üzülmesini engelleyen değil, robot yetiştirmiyoruz haliyle. İyi anne çocugu düştüğünde kendisinin kalkmasına zaman tanıyan, ağladığında üzgün zamanlarında onun yanında olduğunu gösteren annedir

3. Anne huzurlu mutlu olursa çocugu da aynı olçüde huzurlu olacaktır. Bir annenin cebindeki kelimesi olmalı mutluluk.

4. İyi bir Anne, başka çocukları kendi cocuguyla karşılaştırmaz. Bir ornegi, akrabadan, arkadastan, dergiden, gazeteden televizyondan cekip, tum cocuklara uygulayamayiz. Her cocuk kendine hastir. Bir tanedir. Sizin cocugunuzdan bir tane daha yok.

5. Annelik zor zanaat, tum babalar bunu anlamali, anlamiyorsa anlamis gibi yapip, eslerini mutlu etmeli, anneler bunu da yutabilirler. Mış gibi yapabiliriz.

6. Alt degistiremiyorum diyen bir baba olmamali. bu sadece anneye verilen bir sorumluluk degildir. Aksine cocugun her aniyla birebir iletisim halinde babalar da olmali. Bunun arkasina siginmamalilar.

7. Cocuk icin en buyuk ornek anne ve babasidir. Ilk ogretmeni annesidir. Eger anne iyi bir ornek olursa cocuk da onu taklid edecektir, bu da yasamina akacaktir. Cocugunuzun yaninda, yalan soylemeyin, aksi takdirde ondan dogruluk beklemeniz tezat olacaktir.

8. Besle, doyur...sadece bedenini degil ruhunu zihnini olumlu cumlelerle yogur cocugunu

9. Cocuk deyip gecme, dinle anlamaz deme, acikla, onun anlayabilecegi dilden, yasi ne olursa olsun...o artik bir birey. Gozlerini kacirma, gozlerinle konus, goz temasi en buyuk en saglam ve sonsuz iletisim olacak aranizda.

10. Fakindaligini arttir. Cicegi goster rengini ozelligini anlat, dokunsun, koklasin, mis gibi icime cekiyorum de, kuslari izle, ona goster ne guzel ozgurce ucuyorlar de, ay, bulut gunes...selamla..ona da yaptir. Ruzgari anlat esmeyi anlat...maneviyatla masaj etkisi yap bilincaltina. Hissedecek deger bilecek zamanla. Duyularini erkenden ac..ac ki huzuru bilsin. Bir gun yeri geldiginde, bulmayi bilsin.

11. Ahlak gelişiminde, sürekli konuşup" böyle yapmalısın, söyle olmalı, tavsıyeler oğutler " vermek yerine. Ona konularla ilgili gelisimine destek ornek kitaplar alip, bu sekilde asila, oku cokca oku. Kelime hazinesi genis bir cocugun olacak. Birak kelimelere asik, cumlelere muftela bir cocuk olsun. Ben sahsen umitliyim bu konuda henuz 17 aylik Ates icin.

12. Cocugunla arana egolari koyma. Ekleme, carpma...insaniz hata yapabiliriz. Kendini hatali hissettigin anlarda, cildirdigin, delirdigin, fazla tepki verdigin anlarda. Durumu acikla gozlerinin icine bakarak. Anlat ona annenin de hata yapabilecegini. Ozur dilemesini bilirsen, hata yaptiginda sen soylemeden senden ozur dileyen bir cocuk gorursun.

13. Durust ol. Merhametli ol. Davranislarinla belli et. Ona da bunu asila

14. Bir annenin de ruhsal sagligi icin kendine ait zamani, aktiviteleri olmali. Mutlaka bunlara zaman ayrilmali.

15. Iyi bir anne cocugunda empati duygusunu gelistirmeli. Cocuklarin alicilari kuvvetli. Her duyguyu bebekken ogreniyorlar. Bunu da kavrayacaklardir. Dene, ogret, anlat, yilma.

16. Evde cocugunu ozgur birak...birak kesfetsin, empati kur, o henuz yeni geldi bu dunyaya. Sen biliyorsun. O bilmiyor ve ogrenecek. Bir fanusun icinde yasatma onu.

17. Berbat gunlerin olacak. Cocuguna hissettirme, biraz uzaklas ve nefes terapileri yap, sakinles. Cocuguna gulumseyen bir anne ol. Sen idolsun aynasin bir bebek icin unutma...

18. Baskalarinin yaninda asla onu uyarma...ilgisini farkli bir yone cekmeye calis. Yapma etme deme! Alternatif sun ki..unutsun yaptigi seyi.

19. Iyi bir anne, cocuguna surekli farkli tatlar lezzetler hazirlar. Imkan sinirlari icerisinde diyelim. Yilmadan, bikmadan geceleri yogurt yapar.

20. Anneler, anneligin devletin su an gordugu gibi sadece emzirmek ve bakimlarini saglamaktan ibaret olmadiginin bilincinde olmaktir. Kinamaktir. Delirmek, isyan etmektir bu duruma

21. Annelik bir insan yetistirmenin en dogal ornegidir.

22. Emzirmek kutsal bir bagdir. Emzirme reformu herzaman desteklenmeli. 1 yil boyunca emzirdigim Ates bocegim kendi istegiyle birakti, tum annelere boyle bir birakis nasip olsun diyeyim.

23. Anneler cocuklarini hayata hazirlamalilar. Onlari koruma altina alip, robot muhamelesi yapmamalilar.

Devami da gelecek...simdilik benden bu kadar

Sevgiyle isikla

- Posted using BlogPress from my iPad

42 yorum:

  1. Kesinlikle hepsinin altına imzamı atıyorum ve anne çocuğa yaşamı tanıtırken iyi bir rehber olmalı...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet baharcım kilit cümle bu rehber olmalıyız süpersin sevgiler

      Sil
  2. Canım çok güzel yazmışsın,tekrar tekrar okuyup beynine kazımalı bütün anneler.Mutluluk anahtar kelime,mutlu olmasak da o anda yine de gülümsemeliyiz.İşe başlamak için en doğru zamanda kalbin sana söyleyecek,hiç acele etme:)Annelik dünyanın en harika duygusu,başbaşa olmanın her an tadını çıkarmalı,çok öpüyorum szi,yazının devamını bekliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tubacım bu gelgitler bana arada ugruyor kaleme alınca rahatlıyorum:) hayırlısı diyelim.. Daha bu manıfestodan neler cıkar neler, ben de malzeme çok yakında dvamı gelecek :) öptükkkk egenle seni

      Sil
  3. senin yazılarını okurken içim huzur douyor. ne kadar güzel anlatmışsın aslında bildiğimiz doğrular ama bazen uygulamada sınıfta kalıyoruz galiba. dediğin gibi annelik sadece besle temizle değil ruhunuda doyurmaktır bu konuda kesinlikle katılıyorum. mutlu kadın=mutlu eş=mutlu evlilik=mutlu çocuk
    herşey bizim mutluluğumuza bağlı. Rüzgar 6 aya kadar emdi sonra kendisi bıraktı çok mücadele ettim ama emmedi çok üzüldüm ağladım beni istemiyor diye 10 aya kadarda sürekli pompa ile sağdım verdim 5 cc bile olsa göğüslerim mahvoldu. pompada sütümü bitirdi. kısmet böyleymiş deyip kendimi bu konuda suçlamamaya karar verdim bende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzinim, huzur kattıysam ne mutlu bana:) annelık işte zor zanaat ama doğaçlama ilerlemek ve mutlu bir birey olmak en önemlisi:) mücadeleni vermişsin herseyin bir çözümü var yıllardır mama ile besleniyor bebekler annem beni 2 ay emzirmiş sonra mamaya başlamışım gayet sağlıklıyım, rahat olmak ve akışta kalmak en güzeli

      Sil
  4. Ne kadar güzel yazmışsın , madde madde çıkarmışsın hepsi bir ders aslında bize nasılolmalıyız yada aslında nasılız, bugünlerde kafamı karıştıran konulardı her biri, paylaşım için saol, tekrar tekrar okumak üzere kaydediyorum müsadenle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müsade senin canım :) devamı da gelecek yakında, takipte kalın derim:) biz annelerde malzeme çok

      Etkanı ve seni öpüyorum

      Sil
  5. Tüm maddeler çok doğru, konuşurken gözlerini kaçıran insanlara ben bu yaşımda bile çok sinir olurum zaten öyle yapan kişi benden rahatsız oluyordur ben öyle hissediyorum...La Pain Quatidien Allah'ım tv yi açıyorum bilmem ne Tower; filanca City niye Türkçe isimler koymuyorlar çıldırtmak için mi beni?:)))) tavuğun kendi tüyleriyle civcileri örtmesine bayıldım işte annelik:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bucuruk:) ama la pain yurtdışındaki zincir cafe olduğu oldugu için öyle şekerim, yani isim hakkını alıyorlar türkiyede kullanmak için...ama zaten türkçe isimli cafe de kalmadı gibi di mi :)))) evet resim anneliğin en yüce en doruk noktasını simgeliyor

      Değerli yorumun için teşekkür ederim sevgilerr

      Sil
  6. Bütün yazdıklarına katılıyorum. Devamını da bekliyorum.. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım cok yakında geliyor takipte kalın, sevgilerrrr

      Sil
  7. Sadece çocuk yetiştirirken değil bu manifesto biz yetişkinlerede gerekli.
    İlgiyle okudum Müge, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yetişkinlerede yazılmalı, bir ara kaleme alabiliim :) bu serinin devamı gelecek yakında güzel yorumun için tesekkürler

      Sil
  8. Bayıldım, çocuğum yok ama, yetiştirilişlerine şahit olduğum çocuklar var. Bayıldım Manifestoya, bütün anneler-babalar okumalı :) Devamını da bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rehber oldun bize:) sevdacım cok tesekkürler cnm

      Sil
  9. Budur canim kesinlikle katiliyorum harikasin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mervecim tesekkürler canım. Devamı gelecek üzerinde calışıyorum:)))))
      Öptüm bal yanagını ve seni

      Sil
  10. CANIM YAZDIKLARINA YERDEN GÖĞE KADAR KATILIYORUM
    ÇOKDA GÜZEL YAZMIŞSIN
    ALLAHA EMANET OL Bİ TANEM
    SEVDİKLERİNLE HEP MUTLU OL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seyyah gül canım güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. inşallah hayırlısı olsun hepimiz için
      sevgiyle ışıkla

      Sil
  11. Mügecim harikasın,devamını bekliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fadiş devamı yakında gelecek sevgiyle ışıkla
      cok teşekkür ederm

      Sil
  12. Cok guzel bir yazi:) keyifle okudum:)sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim keyif aldıysan çok sevindim
      sevgiler emir kaana da ayrıca öpücükler

      Sil
  13. Mügecim harika ve çok doğru bir yazı yazmışsın ..benim henüz çocuğum yok ama çevremde gördüğüm anne baba örneklerinden mutlu anne mutlu baba ve mutlu aile olunca çocuğunda özgüvenli huzurlu ve mutlu olduğuna şahit oldum yada bunun tam tersi durumlara..mutsuz ailelerin çocuklarının konuşma bozukluklarına varıncaya kadar kötü etkilediğini gördüm
    sevgiler canım..
    tatlı oğluşunla seni öpüyorum ve yazının devamını bekliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cocuklarimizi hayata hazirlamak olsun ilk hedefimiz ve umarim basaririz. Degerli yorumun icin cokmtesekkur ederim.
      Mutlu olalim ki onlar bizim aynamiz. Anne olunca sen de rahatlikla uygularsin eminim.
      Sevgiler, optummm

      Sil
  14. ellerinize saglik ben de bircok maddede yazdiklariniza dikkat etmeye calisiyorum. yalan soylememek hatali oldugumda ozur dilemek gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelik sabir isi cok zor ama mutlu bir cocuk icin temeli saglam tutmaliyiz, kesinlikle basaracagiz. Cok tskler degerli yorumunuz icin

      Sil
  15. Bu manifestoyu print edip her eve asmalı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihancim, kesinlikle yapmaliyiz:) basucu notlarimiz olsun:))))

      Sil
  16. ya ama çok önemli bişi yazmışsın ki.
    bravo valla pes pes.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamı da gelecek sekerim :) cok teşekkürler :)

      Sil
  17. Mugecim yine cok guzel bir yazi yazmis ve paylasmissin..ne seker annesin sen oyle Ates cok sansli..Kucakladim ikinizide..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım cok teşekkür ederim, herbir yorumunda utanıyorum :)))) ıltifatların için ayrıca tşk sardık sarmaladık :))

      Sil
  18. Çok hoş bir yazı olmuş, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim hosgeldiniz iyiki geldiniz
      Sevgiler

      Sil
  19. Harika...canım düşüncelerine sağlık..çoğu yerde kendimi karşılaştırma imkanı buldum..kızıma karşı aynı sorumlulukları ilk günden bu yana hissediyorum..yazılarına devam diyorum..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pervincim canimm benim cok tesekkur ederim bu guzel yorumun icin. Vakit ayirip okudugun icin
      Dedigin gibi mutlu ozguveni yuksek bir cocugumuz olmaliysa, uygulamamiz gereken dipnotlar diye dusunuyorum. Eger basariya ulasirsak cok rahat edecegiz ileriki yillarda
      Sevgiler

      Sil
  20. Gerçekten güzel maddeler ama 8.madde özellikle önemli.
    Paylaşım için teşekkürler, bilgilendiriciydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım 8. Madde hayatın genelını kapsıyor. Cok tesekkur ederım zıyaretın ıcın

      Sil