18 Şubat 2013 Pazartesi

DOĞAL EBEVEYNLİK





Kucucuktum, aslında cok kucukken buyumustum sanki. Öyle sanmıştım besbelli. Boyumu asan laflar yuklenmisti zihnime. Irili ufakli hayallere bogulmustum. Yuregim sogurdu bazi geceler. Avuc iclerim terlerdi. Hirs uzerine hirs kat kat yukselirdi, o gunlerde kendime verilmis sozlerim, bogazimda dugumlenmis, yutkunamadigim binlerce sozcukle uykuya dalardim, mecburiyetten. İçimdeki çocuğu söndürmemek adına.

O gunler gecti, minik izleri kalsa da..gecti benden..benligimdeki cocukla yurur oldum hep...aynada en cok o gulumsedi bana. Ates dogdu, icimdeki cocuk daha da buyudu. Gun be gun coskuyla selamladi aynalar beni. Cok sevdim annneligi, anne olusumu, anne bakisimi, durusumu:))) tipki yeniden dunyaya gelmisim gibi hissettirdi bana kendimi. Dunyaya baktigim gozluklerim degisti. Icgudu degil, sagduyu daha dogru bir tanim oldu bana. Annelikle kendimi yeni bastan yarattim. Anladim ki, bu surec altin bir firsatti kendi adima. Bir cocuk beni degistirebilecek en buyuk mucizeydi. Cok sukur, bin sukur ki oyle de oldu.

En nihayetinde hic dinlenmemis, surekli emirler verilmis, odul ve cezalarla cozum bulundugu sanilmis, duygulari bastirilmis, arkamizda iri cusseli golge olmus modellerle, bir turlu anlasilmamis, bizim yerimize kararlar verilmis, dusunulmus, ozguveni eksik yetismis nesilden geldik. Kisir dongu seklinde yayilan havayi, artik dagitmaliydi ebeveynligim. Bu nedendir ki, kendime verdigim sozleri hic unutmadim. Rol modeli olmayan bir ebeveyn olmaya, bildigim dogrularla yol almaya, kucuklerini sev, buyuklerini say teorisini curuterek, mahallenin en mutlu cocugunu yetistirmek adina, ozguveni yuksek bir kisilik olmasi adina, insana saygili, sagduyulu, duygularini kullanma yetisi olan gibi gibi devam edebilirim. Eminim bunlarin bir cogunu gereklestirmek icin dogru yoldayim. Eminim bu yolda kendimi surekli gelistirmem gerekli. Kizmadan, bagirmadan bir cocuk nasil disiplin edilebilir, uyguluyorum. Inanilmaz bir sekilde yol aldik. Her sey rayinda. Ates mutlu, anne mutlu. Ates ozgur, rahat. Anne 1 adim geride gozucuyla takipte. Bunu o minicik bedene duydugum buyuk saygiyla basaracagim. Buyuk egolari kenara itmis biri olarak basaracagim. Isin en buyuk sirri burada aslinda. Peki bu siralar " dogal ebeveynlik" konusu nedir? Nasildir? Herseyin dogalini kullanmak degildir elbette:) Bence icimde hissettigim, sagduyularimla dogru buldugum yoldur " DOGAL EBEVEYNLIK". Anlayisim, isin izihati budur tek kelimeyle. Binlerce kitap arasindan, onca egitim ve seminerin yanisira, iclerinde Muge ye ve ozellikle Ates' e uyani secmektir, benim dogal ebeveynligim. annelik adina, cocuk yetistirmek, gelistirmek adina onerilen binlerce teoriyi kimlik olarak benimsememektir. Agaclarin arasindan daima ormana bakabilmektir, Saglikli bir evlat icin binlerce kez farkina vararak, sukretmektir, dogal ebeveynlik. Cocugu hayata hazirlamaktir, ozgurlugunu hissetmesi icin alanini genisletmektir.

Dengeli olmak, dengede tutmak, oyle bir anne olarak kalmak en buyuk arzum. Ogluma, onun minik aklına, kalbine saygılı bir annelik. Cok sükür ki oglumun babasi da, tam anlamiyla oyle bir baba!

Sevgiyle isikla

Muge

33 yorum:

  1. Canım her şeyi hep gönlünce yapma fırsatı bulursun inşallah dediğin gibi rol model olmadan iç güdüsel bir şekilde davranarak çocuk yetiştirmek en güzeli şüphesiz ki onlar bizim ve onları en iyi biz tanırız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mervecım, umarım basarırız. Anneliğin ötesınde dıye bır kıtap okudum, muthiş okumadıysan tavsiye ederım, beni sirkeledi . Cok sevgiler

      Sil
  2. bencede umarım böyle kararlı ve istikrarlı gider hayatımızda herşey,onlar bizim olamadıklarımız,hayal ürünümüz,çünkü ebeveynler yapamadıklarını olmasını istedikleri gibi yetiştirirlermiş çocuklarını..bizde yapabildiğimiz en iyisini vererek en önemlisi aile edebini,saygılı ve sevgili bireyler yetiştirerek mutlu olabiliriz ancak:) şahsen ben böyle mutlu oluyorum,sevgiyle mügecim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nalancım, yapabileceğimizin en iyisini vererek demişsin kesinlikle katılıyorum, cok sevgiler

      Sil
  3. Ne kadar doğru ve güzel sözler, "...ozguveni eksik yetismis nesilden geldik. Kisir dongu seklinde yayilan havayi, artik dagitmaliydi ebeveynligim. Bu nedendir ki, kendime verdigim sozleri hic unutmadim.." İnşallah ben de kendime verdiğim sözleri unutmam ilerde anne olduğumda. Ateş ve Müge'nin bu güzel enerjisi hepimize ışık olsun. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım hıc unutma o sözleri ve ne olursa olsun, mücadele et ve uygula derim... Cok sevgilerr

      Sil
  4. sanki birşeyleri yanlış mı yapıyorum acaba endişesi hep var:) acaba yeteri kadar iyi bir annemiyim diye sorguluyor insan:) neticede dogrusuyla yanlısıyla kimse mulemmel degil:) ama en azından elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum bunu biliyorum:) annelik de böyle bir şey sürekli bir iç hesaplaşması:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunan her kitapta eksikmişiz gibi oluyoruz ama sagduyularımız bizi yönlendiriyor canım en doğrusu içimizdeki ses:) sevgiyle ışıkla

      Sil
  5. Canım doğal ebeveynlik tezine katılıyorum ve bunun olumlu sonuçlarını ben de kızımda görüyorum
    ateş çok şanslı senin gibi bilinçli bir annesi var
    her zamanki pozitif enerjinden bir tutam alıp gidiyorum
    sevgiyle ksl güzel arkadaşımmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baharcım, canım bu guzel enerjım sana ulaşsın daim olsun:) iltifatların için ayrıca teşekkür. Cok zarifsin.
      Sevgiyle ışıkla

      Sil
  6. canım nekadar güzel nekadar doğru bir yazı yazmışsın ..oğlun senin gibi bilinçli bir anneye sahip olduğu için çok sanşlı ..inşallah birgün bende annem ve senin gibi bilinçli bir anne olabilirim..:)
    sevgiler öpücükler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim mükemmel bir anne olursun. Cok teşekkürler güzel yorumun için

      Sil
  7. ÇOK GÜZEL BBİR YAZI OLMUŞ TEBRİK EDERİM
    SİZİ
    ANNELİK DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEYİ TARTIŞAMASIZ
    SEVDİKLERİNİZLE BERABER HAYIRLI GÜNLER DİLERİM SİZE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyanın en güzel işiymiş meğer. Cok tesekkürler begenmenize sevindim.
      Sevgiler

      Sil
  8. Seni gönülden kutluyorum arkadaşım..Maşallah..düşüncene gönlüne sağlık..daha geniş kitleler ile paylaşmalısın bu dürtülerini..baharda bir gün buluşalım..ateş ile Duru 2'yi tanıştıralım..çok öpüyorum..yazılara devam - zevkle okuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım teşekkürler, buluşturalım bebişleri mutlaka uzun zaman oldu seninle de görüşmeyeli, opuyorum duruyu seni
      Sevgilerrr

      Sil
  9. hep kitap cümleleri ama. neden kendi hislerinizi yazıya doğal aktaramıyorsunuz. okuduğumuz kitaplardaki cümleler karışmış birbirine. kitaplardan etkilenmek güzel ama iki üç tanesinden ortaya karışk olmuyor. rahat bırak kendini daha doğal yaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzlerce kişiye açık yüreklilikle paylaştığım yazımın altına aynı açık yüreklilikle bir de isminizi yazabilseydiniz, belki önemserdim

      Sil
  10. Ya mügecim ne güzel yazmışsın, bende buna benzer bir konudaki serzenişlerimi dile getirdim az önce :) hiç bebek çocuk gelişim kitabı okumadım, okumalı mıyım bilmiyorum ama ben kendimi kalıplara sokamıyorum hele hele miniğimi sokmam mümkün değil. Mutlaka uzmanların bir bildiği var ama en doğru olanı bizim iç güdülerimiz biliyor, genlerimize kazınmış, öyle yada böyle içimizdeki ses doğru yolu gösteriyor. Yolun ışıktan ayrılmasın sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aycacım, ben de şimdiye kadar sadece 2 kitap okudum gelişimle ilgili, fakat alacağım okuyacaklarım olacak, okurken mügeye ve ateşe ne uyarı seçiyorum,kendime uyanı hemen alıyorum. İçgüdüler çok önemli fakat bazıen bir cümle senin farklı boyuttabakmana zemin yaratıyor diyebilşrim. Öte yandan bu kitapları marka benimseyp kendimize kimlik oluşturmak elbette yanlış. Sen e için ne doğruysa onu zaten bilşrsin, senden başka kimse bilemez
      Cok sevgiler, efeyle ışıklı günler cnm :)

      Sil
  11. Annelik cümlelerine çok yakışmış, yürekten tebrik ederim küçük ailenizi :)

    YanıtlaSil
  12. Müge bende dayatılan fikirlere ve duruşa karşıyım. O yüzden Kişisel Gelişim adıyla satılan hiç bir kitabı almam. Doğrum ve doğalı neyse o şekilde giderim. Bu zamana kadar hayat adına yanlış bir şey yapmadım o zaman iyi yoldayım.
    Birde şu var kimsenin doğrusu bir başkasına uymaz. Sen en güzelini yapıyorsun bence. Ayrıca iki yönden şanslı Oğlun hem anne hemde babası bilinçli modern ve sevgi dolu insanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım, sagduyularımız cok kuvvetli emin ol, herseye yeteriz:) tesekkürler bu değerli yorumun için cnm

      Sil
  13. Çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz.yüreğinize emeğinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin şule. Tesekkürler yorumun için cok sevgilerrrr

      Sil
  14. ne güzel anlatmışsın.
    böle düşünebildiğine göre iyi annesin ki zaten.
    foto da ne hoş ama.
    mutlu olun maşallah.
    :)

    YanıtlaSil
  15. Ne güzel anlatmışsın canım yüreğine sağlık:) sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Canım benim inşallah dediğin gibi hep iyi bir anne olurum, aminn diyelimmm

    Sevgiyle ışıkla

    YanıtlaSil
  17. Çok tatlısınız :))

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel bir yazı.Aynı şekilde devam edersiniz inşallah.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamı başka bir seride gelecek, biraz daha gözlemlemem gerekli:))) cok sevgiler cnm

      Sil